Tjente KrF på “Nå-er-det-nok”-Hareide?

En meningsmåling utført for Vårt Land tolkes som at KrF har tjent på partilederens håndtering av angrepet fra Per Sandberg. Bildet er imidlertid ikke entydig.

Norstat

5. mars offentliggjorde Vårt Land en måling fra Norstat som viste en oppslutning på 6,4 prosent for KrF, en framgang på 1,2 prosentpoeng (målingen var tatt opp i perioden 24. februar-2. mars). Dette er, ifølge Vårt Land, den beste oppslutningen for partiet siden like etter valget i 2013. Frp rykket derimot tilbake 2 prosentpoeng, til en oppslutning på 10 prosent. Dette beskrives som “et av de mest begredelige resultatene på flere år”. Målingen ble tatt opp en snau uke etter at Sandberg pekte ut KrF som ansvarlig for radikaliserte innvandrere i Norge.

“To ganger har KrF gjort et byks på meningsmålingene etter valget. Den første gangen etter budsjettbråket i høst, den andre etter runder med asylbarn og Sandberg-utspill i årets første måneder. Begge gangene har KrF-lederen stått hardt opp for myke verdier – og for partiet. Begge gangene har medierundene gitt et tydelig oppsving for KrF”, skrev Vårt Land 5. mars.

Det høres tilforlatelig ut, og det kan til og med være riktig. Men en annen relevant meningsmåling gir et annet bilde.

TNS Gallup

2. mars gikk TV2 ut med tall fra TNS Gallup. Målingen var tatt opp i perioden 23.-27. februar, også den i dagene etter Sandberg-utspillet 19. februar. På denne målingen går KrF tilbake 0,8 prosentpoeng, til 5,0 prosent. Venstre går på denne målingen også tilbake, med 0,6 prosentpoeng, til 4,3 prosent. “Bare to ganger etter den borgerlige valgseieren i 2013 har de to sentrumspartiene samlet hatt lavere oppslutning”, heter det i TVs nyhetsmelding. Frp fikk i denne målingen 10,7 prosent, en framgang på 0,1 prosentpoeng.

Bakgrunnstallene for målingene gir oss noe mer kunnskap. Norstat-målingen viser at 25.000 Frp-velgere “rømte” til KrF og 16.000 til Venstre. (Som en kuriositet kan nevnes at 24.000 Ap-velgere heller ville ha valgt Frp etter bråket rundt Sandberg, ifølge denne målingen.)

I målingen fra TNS Gallup er bildet igjen et annet: “KrF har godt grep om egne velgere med 81 prosent lojalitet, mens Venstre har 55 prosent lojale. Begge de to partiene har imidlertid et problem – de henter denne gang knapt en eneste ny velger”, skriver TV2s Kjetil Løset.

Tolkning

Og mens Vårt Land altså tolker Norstat-målingen dithen at KrF har tjent på partilederens tydelighet overfor Sandberg, skriver Løset om TNS Gallup-målingen at “de to støttepartiene til regjeringen har altså ikke tjent på bråket de siste ukene, snarere tvert om. Det er sjelden summen av oppslutningen til KrF og Venstre er så lav som 9,3 prosent”.

I kommentarfeltet på Løset-saken ligger denne leser-reaksjonen: “Er det noe velgerne misliker, så er det meningsløse diskusjoner og det mange oppfatter som sutring, slik særlig KrF-leder Knut Arild Hareide har fremstått. Velgerne er i bunn og grunn opptatt av politiske saker – og løsninger.” Det noen oppfatter som tydelighet og tøffhet fra Hareide, kan altså også oppfattes som sutring.

Feilmargin

Vårt Land opplyser ikke hvor grensene går for at utslagene på deres måling skal være statistisk signifikante (mens TV2 skriver at feilmarginen på deres måling er på +/- 1,4 til 2,8 prosentpoeng.

– Jeg tror nok at KrF mobiliserer en del av sine sympatisører på å fremstå som tøff. Det er ingen tvil om at Sandbergs utspill har vekket reaksjoner, lyder kommentaren fra Tom Hetland i Stavanger Aftenblad til meningsmålingen. Og så siteres min tidligere kollega ïndirekte på noe enda viktigere, som også kan stå som min konklusjon her:

“Han understreker at han vil være forsiktig med å gi for stor tyngde til enkeltmålinger, og at det er små marginer her.”

Les også min aldri så lite motstrøms kommentar i Dagen 24. februar om Sandberg-saken (delt over 200 ganger på Facebook).

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: