Den enkle terroren

Selv om det kanskje ikke ville ha forhindret torsdagens terrorangrep i Nice, tydeliggjør ugjerningen at det nå er på tide å internere fremmedkrigere som forsøker å vende “hjem” fra Syria og Irak, på grensene.

Torsdag 14. juli. På vei ned bakkene fra Høydalsmo til Seljord skiller to nyhetsinnslag på NRK P1 seg ut fra resten av sendingen: Den franske presidenten kommer ikke til å forlenge unntakstilstanden som ble innført etter terrorangrepene i Paris i november i fjor, og den høytstående IS-offiseren Omar Shishani er bekreftet drept under et luftangrep i mars. Mens jeg manøvrerer bobilen gjennom de krappe svingene, tenker jeg på om den sistnevnte nyheten kunne føre til en endring i den førstnevnte – altså om det ville komme et hevnangrep fra terroristene i den såkalte islamske staten (IS).

Nice strandpromenadeNoen timer senere kjører en mann en lastebil (se bildet øverst) i sikksakk og i høy fart gjennom en intetanende folkemengde på strandpromenaden i Nice i Frankrike. The New Yorker kan fortelle at en motorsyklist tok igjen lastebilen og forsøkte å ta seg inn i førerhuset, men at han gled og falt under hjulene.Ved hjelp av den 19 tonn tunge lastebilen og et skytevåpen dreper lastebilføreren 84 mennesker før han etter to kilometer selv blir skutt og drept av politiet.

Ifølge den britiske avisen Independent (som igjen siterer lokalavisen Nice-Matin) er mannen identifisert som 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Trebarnsfaren ble ifølge avisen The Guardian født i en landsby ikke langt fra byen Sousse, der 38 mennesker ble drept i et terrorangrep i fjor. Avisen Haaretz skriver at han dro til Nice i 2005. Han arbeidet ifølge Independent/Nice-Matin som budbilsjåfør og hadde leid lastebilen i en naboby til Nice 11. juli. Han hadde en betinget dom for vold på rullebladet, men var ikke ansett for å være radikalisert og derfor ikke registrert hos antiterrorpolitiet i Frankrike eller Tunisia.Våpnene som ble funnet i lastebilen, mer enn antyder likevel at dette ikke var en udåd som 31-åringen sto bak alene, og lokalavisen Nice-Matin siterer lokale politikilder på at ugjerningen synes å være planlagt.

Spor av IS

I skrivende stund (fredag) har ikke IS eller andre terroristorganisasjoner gjort krav på ansvaret for den feige ugjerningen på Frankrikes nasjonaldag (Bastille-dagen),  men det finnes flere forhold som kan knytte handlingen til islamistisk terror generelt og IS spesielt. Ifølge den indiske avisen Firstpost skal ugjerningsmannen ha ropt “Allahu Akbar” (“Allah er stor”) før han ble skutt og drept. Den danske journalisten Allan Sørensen skriver at IS-sympatisører begynte å hylle angrepet via sosiale medier en time etter at ugjerningen var avsluttet. “Velsignet Bastille-dag, Frankrike! 30 døde, og vi teller stadig”, skrev en IS-sympatiserende Twitter-bruker, ifølge Sørensen.

Oppdatering: Lørdag formiddag påtok IS seg oppskriftsmessig ansvaret. Den jihadisttilknyttede nyhetstjenesten Amaq siterte en IS-kilde på at en av deres “soldater” utførte ugjerningen som en “respons på oppfordringer om å angripe stater som bekjemper IS” (mer om det nedenfor).  Men som utenriksredaktøren i Sky News påpeker, bør dette tas med en klype salt.  Sam Kiley viser til at IS ikke syntes å ha forberedt propagandamateriell, noe de vanligvis gjør.  

Magasinet The New Yorker skrev fredag (se lenken over) at IS vil kunne “ta æren for” enhver ugjerning. Magasinet bruker massedrapene i Orlando 12.  juni som eksempel. IS gjorde krav på ansvaret etter at pressen hadde avdekket at ugjerningsmannen, Omar Mateen, i en telefonsamtale med politiet hadde sagt at han var knyttet til IS. The New Yorker mener Mateen kan sammenlignes med Bouhlel: en voldelig ustabil mann med lite kunnskap om islam og en bakgrunn som konemishandler. Fordi, skriver magasinet, Mateens erklæring om IS-tilknytning hadde nyhetsverdi, ble den omtalt i mediene, og på grunn av medieomtalen fikk ugjerningen i Orlando ufortjent ideologisk betydning.  På denne måten, mener magasinet, har IS skapt et rammeverk for enhver massedrapsmann til å få posthumt medlemskap og berømmelse, samtidig som det gir det grusomme en form for mening. 

“Kjør over ham”

Om angrepet i Nice kan knyttes til IS eller ikke, passer ugjerningens art skremmende godt med oppfordringer som IS-talsmann Muhammad al-Adnani kom med i 2014: “Dersom du ikke klarer å finne en IED (improvisert bombe, min anm.) eller en kule, så velg deg ut den vantro amerikaner, franskmann eller noen av deres allierte. Knus hodet hans med en stein, slakt ham med en kniv, kjør over ham med bilen din (min uthevelse), kast ham ned fra et høyt sted, kvel ham eller forgift ham”, uttalte han i en tale 21. september 2014, ifølge en oversettelse som Site Intelligence Group står bak. Ifølge The New Yorker (se lenke over) skal al-Anani ha lagt til: “særlig spottende og skitne franskmenn”. Terrorangrep med biler har tidligere også skjedd i blant annet Israel.

IS-rivalen al-Qaeda har også oppfordret sine følgere til å bruke biler som drapsmaskiner. Frankrike har, ifølge avisen Firstpost, vært høyt oppe på listen. I et opptak fra 2014 kom IS med følgende oppfordring til deres franske rekrutter: “Dersom du ikke klarer å komme deg til Syria eller Irak, så sverg troskap der du er – sverg troskap i Frankrike. Operer inne i Frankrike”. Redaktør for helgestoffet i The Guardian, Oliver Duggan, skriver på Twitter at det har vært 12 terrorangrep innenfor EU siden juli 2012. Sju av dem har skjedd i Frankrike, og dødstallet på 244 er fem ganger høyere enn for de resterende til sammen.

I skrivende stund (fredag) vet vi ikke om ugjerningsmannen i Nice var motivert av dette. På Twitter fredag kveld siterer journalist Alon Velan den franske statsministeren på at Bouhlel “på en eller annen måte var knyttet til radikal islam”.

Oppdatering: Lørdag ettermiddag siterer Sky News (se lenke over) Frankrikes innenriksminister, Bernard Cazeneuve, på at Bouhlel “hadde blitt radikalisert i løpet av svært kort tid”. 

Dersom angrepet i Nice ikke var en utilregnelig manns verk, er det et voldsomt eksempel på en “enkel” form for terrorisme som vi trolig vil se enda mer av, en som ikke krever store ressurser eller lang forhåndsplanlegging. Dermed er den ekstremt vanskelig å forhindre.

Oppdatering: Lørdag sier Bouhlels familie til Reuters at 31-åringen hadde hatt psykologiske problemer før han flyttet til Nice i 2005. “Vi har gitt politiet dokumenter som viser at han har oppsøkt psykolog i flere år”, sa Bouhlels søster, Rabeb Bouhlel, ifølge avisen Haaretz.

Oppdatering mandag (18. juli): Franske politietterforskere har funnet koblinger mellom Bouhlel og radikal islamisme.  God oppsummering i USA Today.  

Tre nivåer

Etterretningsfirmaet Stratfor beskriver tre nivåer av IS: Kjernen i Syria og Irak er det største og mest “profesjonelle” med ansvar for “harde” mål. De sto eksempelvis bak angrepet i Bagdad 3. juli. Etter hvert som IS taper terreng i sitt selverklærte “kalifat”, er det ventet at de i økende grad vil slå til andre steder, og da via et undernivå av kjernen. Det består av fremmedkrigere som har fått opplæring i Syria og Irak for så å bli sendt ut til andre land for å begå terrorhandlinger mot “myke” mål. Terroren i Paris i november 2015, og årets anslag i Brussel 22. mars og Istanbul 28. juni, er eksempler.

Nivå to består av eksisterende jihadistgrupperinger som har sverget troskap til IS-leder al-Baghdadi. Boko Haram i Nigeria og Ansar Beit al-Maqdis i Egypt er noen av disse, og angrepet i Dhaka, Bangladesh 2. juli og selvmordsbomber i Saudi-Arabia 4. juli er eksempler på ugjerninger begått av nivå 2.

“Grasrotjihadister” som opererer innenfor sine hjemland, er det tredje nivået. Det var disse IS-talsmann Abu Muhammed al-Adnani rettet seg mot da han 22. mai i år oppfordret terroristorganisasjonens følgere til å sette i verk terroranslag i løpet av ramadan, fra 5. juni til 5. juli. al-Adnani satte særlig søkelyset på bekjempere av IS i Europa og Amerika: “Den minste handling dere setter i verk i deres kjerneområder, er bedre og har mer varig verdi for oss enn om dere var sammen med oss”. Få uker senere var slike grasrotjihadister ansvarlig for 49 drepte i Orlando 12. juni og knvistikkingen av to politimenn i Paris 13. juni.

På Fox News, bare timer før angrepet torsdag, advarte FBI-direktør James Comey om at det vil komme en “utvandring” av terrorister fra “kalifatet” i Syria og Irak.

– Disse tusener av IS-soldater vil komme til å reise et sted, og vår jobb er å oppdage dem og stoppe dem før de kommer seg til USA for å skade uskyldige mennesker, uttalte Comey.

Internering

Mitt forslag om internering av fremmedkrigere på hjemvei ville ikke ha stoppet angrepet i Nice 14. juli, men det kan hindre framtidige angrep. Det vil være en utvidelse av stortingsvedtaket fra i fjor om at kriminelle utlendinger kan nektes innreise til Norge.

Ifølge en svært avslørende artikkel i The Telegraph er det i dag slik i enkelte land at bare én av ti EU-borgeres pass blir sjekket opp mot antiterror-listen ved innreise til Schengen. I gjennomsnitt blir bare 10-20 prosent av EU-borgere som kommer reisende fra utenfor sitt eget kontinent, sjekket opp mot databasen som er laget nettopp for å fange opp fremmedkrigere fra Syria og Irak.

Minst tre av åtte kjente terrorister fra angrepet mot Paris i november i fjor, er ifølge The Telegraph antatt å ha kjempet i Syria før de tok seg til Paris. Hovedmannen, Abdelhamid Abaahoud, skrøt i henhold til den britiske avisen av at han hadde reist fram og tilbake mellom Syria og Belgia mens han planla terror. En av de andre terroristene,  Samy Amimour, ble satt på terrorlisten etter at han prøvde å reise til Yemen i 2012.  Likevel kunne han reise til Syria et år senere, noe som utløste en internasjonal arrestordre, før han snek seg tilbake til Frankrike for å ta del i massedrap.

Myndighetene må i økende grad være oppmerksom på falske og stjålne identifikasjonspapirer i omløp, og lovverket må tilpasses en situasjon der fremmedkrigere forsøker å vende “hjem”. Det vil ikke være nok å registrere folk som kommer reisende fra IS-“hovedstaden” al-Raqqa. Disse menneskene må stoppes på grensene og interneres til det eventuelt er avklart at de ikke er IS-krigere som ønsker å fortsette sitt onde oppdrag og oppildne andre.

Ifølge NRK Dagsrevyen fredag kveld lurte budbilsjåfør Mohamed Lahouaiej Bouhlel seg forbi overarbeidede politifolk på strandpromenaden i Nice ved å opplyse at han skulle levere is. En slik naivisme er tiden for lengst ute for.

(Foto av lastebilden: Moulderkurt.5/Wikimedia Commoms)

(Foto av Nice: Синявский Борис/Wikimedia Commons)

Advertisements

One thought on “Den enkle terroren

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: