Tyskland satt på prøve

«Uansett hva de neste dagene måtte bringe, vil Tyskland være et forandret land», skrev den tyske journalisten Christoph Strack i en kommentarartikkel publisert av kringkastingsorganisasjonen Deutche Welle (DW) lørdag 23. juli.

Bakgrunnen er blant annet skytingen i München kvelden før, der ni personer ble drept av en 18 år gammel pistolmann med både iransk og tysk statsborgerskap. Våpendesperadoen tok til slutt sitt eget liv.

SISTE: Politiet har arrestert en 16-årig afghansk venn av drapsmannen fordi han kanskje visste om det som skulle skje i München, men ikke varslet om det.

Dette var det andre voldsomme angrepet i den tyske delstaten Bayern (Bavaria) på få dager. 18. juli gikk en 17 år gammel afghansk flyktning til angrep med øks og kniv på togpassasjerer og såret fem personer før han selv ble skutt og drept av politiet. 17-åringen hadde sverget troskap til terroristene i den såkalte islamske staten (IS). Og idet jeg skriver dette (24. juli), kommer det melding om at en mann skal ha brukt en machete til å drepe en kvinne og såre to andre i Reutlingen i den sørvestre delen av Tyskland. En 21-årig mannlig asylsøker fra Syria er pågrepet og mistenkt for ugjerningen.

SISTE: Andre voldshandling i Tyskland 24. juli: Syrisk asylsøker sprenger seg selv og sårer 12.

Tyskland står overfor en prøve, konstaterer Christoph Strack – uten å ta for hardt i.

 

Faktum er at Tyskland egentlig ikke har blitt testet.

21. juli publiserte magasinet Foreign Policy en artikkel skrevet av Paul Hockenos, en Berlin-basert skribent og tidligere redaktør som har arbeidet i Tyskland og Sentral- og Øst-Europa siden 1989. Avslutningen hans ble til skremmende realitet bare et døgn etter publiseringen:

«Faktum er at Tyskland egentlig ikke har blitt testet ennå. På 1970-tallet overreagerte den vest-tyske staten på venstreorientert terrorisme og gjorde fiender av en hel generasjon unge. I dag med ytterste høyre til stede som aldri før, vil det bli en virkelig prøve på motstandsdyktighet om Tyskland klarer å holde hodet kaldt når blodet flyter i gatene i Berlin eller München. I henhold til innenriksminister de Maizière er det bare et spørsmål om tid», skrev Paul Hockenos.

Dagen etter løsnet David Ali Sonboly de dødbringende skuddene, utenfor McDonald’s-restauranten på handlesenteret Olympia i Bayerns hovedstad (se bilde).

Hockenos påpeker at det er en stor forskjell på hvordan tyske og franske myndigheter har forholdt seg til terroraksjoner. «Soldater patruljerer ikke tyske gater. Og selv etter de nylige angrepene i Frankrike (Nice, 14. juli, min anm.), andre steder i Europa og voldshandlingen på toget nær Würzburg, har de Maizière og de tyske sikkerhetsmyndighetene holdt hodet kaldt. Kontrasten til Frankrike kunne knappt være større», skriver Hockenos og viser blant annet til den forlengende unntakstilstanden i Frankrike.

Ifølge den Berlin-baserte skribenten har det fram til nå vært tverrpolitisk enighet i Tyskland om at selv om sikkerhetstiltak som synlig politi og etterretning er nødvendig, vil en overreaksjon gavne både islamister og høyreekstreme. Det synes å være enighet i Tyskland om at arenaer for å bekjempe ekstremisme er skoleverket, arbeidsmarkedet og religiøse institusjoner, skriver Hockenos.

 

Mennesker har rett på trygghet.

I tyske aviser søndag (24. juli) kommer det fram at ledende tyske politikere nå vurderer mer drastiske tiltak. Den tidligere omtalte innenriksministeren, Thomas de Maizière, tar til orde for å gjøre allerede svært strenge våpenforskrifter enda strengere. Visekansler Sigmar Gabriel uttalte at man må gjøre alt for å begrense og kontrollere tilgangen til dødelige våpen, og han slo fast at en ustabil og kanskje også psykisk syk mann som Sonboly, ikke skulle ha hatt våpen. Tyskland ligger på fjerdeplass i verden når det gjelder antall våpen per innbygger. Den 18-årige drapsmannen i München oppfylte ikke kravene til bæretillatelse og må derfor ha skaffet våpenet han brukte, på ulovlig vis. Det indikerer at det også må settes inn tiltak mot det illegale våpenmarkedet.

Forsvarsminister Ursula von der Leyen blir sitert på at en militær politienhet sto klar til innsats dersom det skulle vise seg at skytingen i Münschen var et terrorangrep.

Delstatsregjeringen i Bayern varsler også forsterkede sikkerhetstiltak. Ministerpresident Horst Seehofer vil gi mer penger til politiet. Delstatens innenriksminister, Joachim Herrmann, blir sitert på at «mennesker har rett på trygghet». Han hentet fram igjen et gammelt forslag om at det tyske forsvaret også må kunne brukes innenriks: I ekstreme situasjoner vil det være fullstendig uforståelig hvis godt trenede soldater ikke kan brukes, selv om de er tilgjengelige, sa Herrmann. Akkurat denne uttalelsen ble gitt etter ugjerningen på toget 18. juli, men før skytingen i München.

 

Tyskland kommer trolig til å respondere annerledes.

Paul Hockenos trekker veksler på Henning Hof, redaktør for det Berlin-baserte magasinet Internationale Politik, når det gjelder å sammenligne Tyskland med Frankrike. Hof mener det handler om to vidt forskjellige stater og viser til Tysklands mindre sentraliserte styresett og erfaringer med militærdiktatur. «Tyskland kommer trolig til å respondere på en annen måte (enn Frankrike) selv om noe større skjer», uttaler Hof.

Selv om meningsmålinger viser at tyskerne tar terrorismefaren alvorlig, har det ifølge Hockenos ikke vært noe folkekrav om mer hardhendte tiltak eller en krig mot islamisme. Opposisjonspolitiker Renate Künast satte eksempelvis spørsmålstegn ved om det var riktig av politiet å skyte den 17-årige øksedesperadoen fra toget. Det førte til en avisdiskusjon der det blant annet ble påpekt at Tyskland ikke har noen dødsstraff. En meningsmåling nylig viste også at flere enn halvparten av tyskerne mener det var feil av USA å drepe Osama bin Laden. Og selv om nesten 70 prosent av tyskerne tror det vil komme et terroristangrep i nær framtid, svarer 56 (mot 32) prosent at de opplever at myndighetene allerede gjør nok for å beskytte dem.

Det gjenstår å se i hvilken grad skytingen i München vil endre denne holdningen.

Foto: Stefan Wust/Wikimedia Commons

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: