Ti dager som endret alt?

Presidenten i DR Kongo har ombestemt seg og går likevel ikke imot en benådning av drapsdømte Joshua French, og en benådning vil skje i løpet av året.

Slik lyder meldingen fra landets justisminister til NRK i dag. Nyheten framstår en smule overraskende sammenlignet med et svar utenriksminister Børge Brende ga til stortingsrepresentant Steinar Reiten for ti dager siden.

17. februar vurderte utenriksministeren det slik at “(…) en benådning er ikke lenger like sannsynlig”, og avisen Dagen gjorde nyheten kjent 18. februar. Brendes sammenligningsgrunnlag var vurderingen han gjorde da han 15. april i fjor svarte på et lignende spørsmål. I dette svaret ble det vist til at “myndighetene i DR Kongo hadde benådning av Joshua French til vurdering”, men – oppdaterer altså Brende 17. februar: “Siden den gang er vi informert om at en benådning ikke lenger er like sannsynlig.”

Informasjonen om denne angivelig endrede holdningen må etter all sannsynlighet ha kommet fra kongolesiske myndigheter. Tilsynelatende skjedde det altså først noe på de ti månedene mellom 15. april i fjor og 17. februar i år, for så å snu i stikk motsatt retning i løpet av ti dager i februar i år.

Svaret kan indirekte ligge i premisset for spørsmålet fra Reiten, selv om det nok ikke utelukkende var positivt vinklet fra hans side: “Den siste tiden har det vært stille rundt situasjonen til den norske statsborgeren Joshua Olav Danile Hodne French.” Seniorforsker Morten Bøås ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) sier i alle fall til Dagsavisen i dag at “mye støy og stort medietrykk” har gjort saken mer komplisert å løse: “Det har ikke vært noen lett sak å finne en løsning på fra kongolesisk side. Men det har vært mindre trøkk de siste årene, og hvis denne saken nå får en løsning, kan én grunn være at man har kunnet jobbe mer i det stille med dette”, uttaler Bøås.

Selv oppga den kongolesiske utenriksministeren den utrettelige innsatsen til Joshuas French’ mor, Kari Hilde Hodne French, som en avgjørende begrunnelse. President Joseph Kabila synes rett og slett synd på henne. I tillegg, påpekte justisministeren, skal familien til drapsofferet fra 2009 ha forsonet seg med familien French.

Kanskje er det altså likevel ikke slik at man kan tvinge fram løsninger ved hjelp av mest mulig oppmerksomhet. Det gjør ikke akkurat redaktørers redaksjonelle vurderinger mindre kompliserte.

Bilde: Joshua French, detalj fra portrett
malt av Silje Høidal. Kilde: Wikimedia Commons

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: